onsdag den 30. maj 2007

Der findes intet sted som Yellowstone

Yellowstone National Park. Masser af natur, flora og fauna, fyldt med termisk aktivitet lige der hvor prærien møder bjergene. Yellowstone National Park gemmer på højtblæsende eksplosive geysere og snedækkede bjergtoppe, mens bisoner, ulve, bjørne, amerikanske antiloper, kronhjorte og elge vandrer frit gennem landskaberne. Ingen bånd eller hegn holder på dem. Der er så meget at se og gøre i den store park, der er større end Sjælland, Lolland, Falster og Møn tilsammen, at det er svært at finde ud af, hvor besøget skal begynde og slutte. Vi havde kun en dag. Det er for lidt og giver kun lige færden af noget stort. Tre dage giver en smagsprøve. En uge giver en fornemmelse for Yellewstone. To eller tre uger giver kendskab og indsigt i denne skønne plet jorden den amerikanske jord.

Yellowstone er verdens ældste nationale park. Et begreb vi stadig diskuterer i Danmark, men som amerikanerne allerede for 135 år siden lagde grundstenen til.

I Grand Village samlede ved Geoff op. Han arbejder for Xanterra og er oprindelig fra Texas. Alle Xanterras ansatte har navne skilte på, hvor der står hvor de er fra. Geoff viste os mandag eftermidag rundt i parken.
Vi kørte det nedre loop. Vi kørte forbi Lake Yellowstone og så Hotel Lake Yellowstone. Vi kom gennem Hayden Valley, hvor der ofte går mange bisons. Stoppede ved det 101 meter høje Grand Canyon Lower Falls vandfald. Smukt ligger den op til 300 meter dybe Grand Canyon of The Yellowstone-kløft med de karamel og sandstensfarvede klippesider. Brugte også lidt tid i Canyon Visitor Center. Et meget informativt besøgscenter med en god boghandel.
Vi boede natten mellem mandag og tirsdag på Old Faithful Inn lige inde midt i parken. I Yellowstone lykkedes det mig at være uden internetforbindelse i 36 timer. Old Faithful Inn ligger kun 100 meter fra geyseren. Hotellet er bygget i 1904 og er stadig holdt i samme rustikke stil. Ingen TV på Old Faithful Inn. Ingen internet og mobiltelefonerne var døde. Ingen forbindelse. Næsten uhyggeligt. Nej. Det var ganske befriende. Perfekt for en ferie. Utroligt, men også lidt fantastisk. Vi spiste aftensmad i restauranten på Old Faithful Inn. Deres bison-buffet giver en god bund til næste dags oplevelser og udfordringer.
Yellowstone er virkelig der hvor vildmarken er. Yellowstone National Park er ikke en Wyoming natur ”light” udgave af Disneyland. Naturen er ægte. Det er ægte vildmark og ikke en legetøjsudgave. Dyrene er vilde og rammerne er åbne, og må ikke sammenlignes med en ZOO. Yellowstone er rå, ren, utæmmet, men meget smuk natur.

Webkamera ved Old Faithful-gejseren.

Kort over Yellowstone National Park.

Fakta om Yellowstone National Park
Verdens første nationale park.
Parkens areal er 8.987 km2. (Sjælland, Lolland, Falster og Møn er tilsammen 8.524 km2)
Parken er større end USAs to mindste delstater (Rhode Island og Delaware) tilsammen.
Parken fylder 102 km nord-syd og 87 km øst-vest.
96% af parken ligger i Wyoming, 3% i Montana og 1% i Idaho.
2.870.295 besøgte parken i 2006
Det højeste punkt i parken er Eagle Peak med 3.462 meter over havet.
Laveste punkt er Reese Creek med 1.610 meter over havet.
Der er 750 kilometer vej i parken
Der er 1.529 kilometer vandrestier
Parken har 9 besøgscenter og museer
Der er 9 hoteller med 2.238 værelser i parken
Der er 7 national park campingpladser med 454 pladser 5 ”andre” campingpladser med 1.747 pladser
Der er 49 picnic-områder
800 personer arbejder i sommermånederne i parken
Parken har en aktiv vulkan
Parken har mere end 300 geysere og 290 vandfald

Anslået antal dyr i Yellowstone National Park
Kronhjorte: 35.000
Æselørehjorte: 2.500
Bison: 3.500
Sortbjørne: 500-600
Grizzlybjørne: 350-400
Elge: 300-500
Bæver: 300-350
Pronghorn (amerikansk antilope eller gaffelbuk): 200-250
Grå ulve: 150
Tykhornsfår: 150-200

Vil du vide mere om Yellowstone National Park.

Vores besøg i Yellowstone fandt sted mandag eftermiddag og aften.

Fakta
Yellowstone National Park - www.nps.gov/yell

Ingen kommentarer: